HAMLET/BLOG


HAMLET- repetitieweek 1


TO BE OR NOT TO BE: THAT'S HAMLET

Studio Antigone gaat in de komende maanden het 'het stuk der stukken' te lijf, namelijk 'Hamlet' van William Shakespeare. Je helemaal onderdompelen in Shakespeares meesterwerk is bepaald geen straf! En zo deden we dan ook in deze eerste repetitieweek. Iedere dag namen we ieder bedrijf uitgebreid en geconcentreerd door om zo verder aan tekstanalyse te kunnen doen. Zeker bij Shakespeare is het belangrijk dat je echt weet wat er staat en wat je zegt. 'Anders gaan je verzen bonken', leer je op de toneelschool. En over de toneelschool gesproken! De voorstelling kent een jonge cast. Een groot deel van de spelers komt nog maar net van of zit nog op de toneelschool en het is dan ook een unieke kans om nu al met deze grote klassieker in contact te komen!


Studio Antigone is een gezelschap dat in deze tijden nog voor echt klassiek teksttoneel uit het wereldrepertoire durft te kiezen! En dat is heel goed! Mis deze kans dus niet om de prachtige teksten van Shakespeare te aanhoren! U zult er versteld van staan hoe actueel ze nog vandaag de dag zijn!

'Hamlet' speelt vanaf 5 maart tem 16 mei door heel Nederland en zelfs voor de eerste keer in België. Dat wil je niet missen!

Met Julien Croiset als Hamlet en verder met Hans Croiset, Thijs Prein, Marguerite De Brauw, Lidewij Mahler, Toto van Stekelenburg, Yannick Bronkhorst, Kyra Kay van de Watering, Stefana Kraaijestein, Scott Reniers en Henri Overduin als muzikaal begeleider.

En de geweldige regie door Agaath Witteman!

Check de hele speellijst via: https://www.studio-antigone.nl/voorstellingen/



HAMLET- repetitieweek 2


De tweede repetitieweek voor HAMLET zit er alweer op. Deze week zijn we iedere dag gestart met een uur zangles. Heel verrijkend! In onze voorstelling komen er namelijk ook enkele liederen tussen of onder de prachtige scènes van Shakespeare.

Henri van Overduin zocht en bewerkte prachtige liederen van onder andere Purcell (een tijdgenoot van Shakespeare) en daarnaast ook een groot aantal Latijnse, Engelse, Middeleeuwse, Nederlandstalige en Gregoriaanse liederen. In de originele Shakespearestukken werd er in principe niet echt gezongen, ongetwijfeld wel onder het volk in de Londense Globe, maar de liederen zullen de voorstelling zeer sterk gaan verrijken!

Al ben je geen ochtendmens, dit zingen is iedere dag een mooie start van de dag om daarna weer in die machtige taal van 'het stuk der stukken' te duiken met zinnen als:

'Maar al was deze vervloekte hand nog eens zo dik van 't broederbloed, heeft niet de milde hemel regen genoeg om haar sneeuwwit te wassen?'

Nu op naar de derde repetitieweek! Check de speellijst via: https://www.studio-antigone.nl/voorstellingen/ om onze HAMLET niet te moeten missen!



HAMLET- repetitieweek 3 en 4


De derde repetitieweek van Studio Antigones 'Hamlet' brak aan en stilaan gingen we dan ook voorzichtig de vloer op met onze teksten. Claudius en Hamlet zagen dan ook hun kans schoon om onmiddellijk hun enige 'echte' confrontatie in het stuk te ensceneren. Het heeft iets weg van pokeren, schaken, cowboy spelen of een strakke vergiftiging in een casino, maar dit alles werkt met de prachtige teksten van Shakespeare! Komt dat even goed uit dus!


CLAUDIUS:

"Hamlet. 'T is voor je eigen veiligheid die me evenzeer ter harte gaat als ik betreur wat je gedaan hebt, dat je hier ijlings vandaan moet. Maak je dus gereed. Het schip ligt zeilklaar en de wind is gunstig. Je metgezellen wachten. Alles reikhalst naar Engeland."

HAMLET:

Engeland?

CLAUDIUS:

Ja, Hamlet.

HAMLET:

Goed.

CLAUDIUS:

Dat is't als je mijn oogmerken begrijpt.


Check de speellijst via: https://www.studio-antigone.nl/voorstellingen/


HAMLET- repetitieweek 5


De eerste repetitiemaand van Studio Antigones Hamlet zit er inmiddels alweer op. Het gaat ongelofelijk snel! Vorige week bereikten we al het laatste bedrijf van het 'stuk der stukken' met het gevecht tussen Laërtes en Prins Hamlet. Koning Claudius zet een plan op om Hamlet op slinkse wijze te vermoorden, maar uiteindelijk betekent het de dood van allen. We onderzochten hoe dit in de ruimte weer te geven. Er werd flink gevochten en we dachten na hoe 'modern' zwaardvechten eruit zou kunnen zien.

HAMLET:

Wil mij vergeven, heer. Ik deed u onrecht.

Iedereen hier weet hoe ik geplaagd word door zwaarmoedigheid.

Wat mij uw eer en gevoel van fatsoen

zo grof deed kwetsen, verklaar ik hierbij openlijk voor

waanzin. Was' t Hamlet die Laërtes krenkte? Nee.

Als Hamlet, losgeslagen van zichzelf,

en dus zichzelf niet meer, Laërtes krenkt,

dan doet niet Hamlet dit. Hamlet ontkent.

Wie doet het dan? Zijn waanzin.


LAËRTES:

't Is hier, Hamlet. Hamlet, u bent verloren;

geen medicijn ter wereld kan u helpen;

geen half uur leven hebt u meer; het wapen

van de verrader hou je in je hand,

niet stomp gemaakt, vergiftigd.

Verder leerden we al bijna 15 prachtige liederen aan olv Henri Overduin. Veel ook in het Latijn en Gregoriaans. Prachtig en geweldig dat dit terug op het theater gebracht wordt, denk ik dan! We proberen nu al deze liedjes tussen of zacht onder de scènes een plaats te geven. Eind van de week lieten we al een heel klein stukje zien aan onze technicus, fotograaf en decorontwerper die het zeker naar meer vonden smaken. Nu dus op dus naar de vijfde repetitieweek, waarin we meer in detail alle scènes zullen behandelen. Op die wijze leert iedereen ook steeds beter zijn of haar rol kennen. In mijn rol van koning Claudius schuilt bijvoorbeeld niet alleen een autocraat, maar ook een klein kind dat graag dingen stuk maakt, een koning die stevig en geaard loopt en een koning die zich kennelijk door zowel mannen als vrouwen graag laat vleien. Bijzondere ontdekkingen dus! En nu met de woorden van prins Hamlet op onze schouder- Bereidt zijn is alles- een nieuwe week tegemoet!

Check de speellijst via: https://www.studio-antigone.nl/voorstellingen/


HAMLET- repetitieweek 6


Een van de meest iconische beelden uit 'Het stuk der stukken' is Hamlet met de schedel van Yorick die op zijn hand rust. Ook in Studio Antigones 'Hamlet' kon Yorick dan ook niet ontbreken. Alleen moeten we voor nu nog even op zoek gaan naar een schedel- en mochten we die niet vinden- hebben we nog altijd de prachtige en beeldrijke taal van Shakespeare die de schedel voor ons schetst.

HAMLET:

Ach, arme Yorick! Ik heb hem gekend, Horatio; hij was iemand met een onbegrensde humor, vol van de verrukkelijkste fantasieën. Hij heeft me wel duizend keer op zijn rug laten rijden, en nu gruwt mijn verbeelding ervan, het doet me walgen.

Yorick wordt opgegraven door een doodgraver die ondertussen het graf van de mooie Ophelia aan het graven is. Zowel haar broer Laërtes als Hamlet springen in het graf en er ontstaat een gevecht. De gevleugelde uitspraak 'There is something rotten in the state of Denmark' wordt nogmaals bekrachtigd. De doodgraver representeert het 'gewone' volk, verre van de gesloten en elitaire cultus van het hof. We slagen er trouwens steeds meer in om de corruptie van dit hof bloot te leggen en te ontdekken. Zo trekken we Shakespeares meesterwerk naar het nu. In onze voorstelling zingt de doodgraver ook een heel geestig lied:

'Wat minde ik veel in mijn jonge tijd, ik vond het zo zoet, zo zoet. "Want, o, het verdreef me de ledigheid, niets doet een mens zo goed." Maar de ouderdom met slepende tred kwam nader en greep me beet en heeft me ergens aan wal gezet, waar ik van niets meer weet. Een pikhouweel, een schop, een schop en een doodskleed van damast. En dan een diepe kuil en hop! "Da's voor zo'n gast gepast."

Ondertussen treft het mij in het bijzonder hoe actueel 'Hamlet' met de dag lijkt te worden in onze huidige wereld. We kijken nu hoe we her en der de actualiteit subtiel in de voorstelling kunnen inbrengen. Subtiel, zodat het ook een vorm van politiek theater wordt, zonder de taal van Shakespeare aan te passen. Mede hierom wordt het zeker een unieke voorstelling!

Morgen hopen we nog een nieuw bedrijf af te kunnen werken om volgende week weer alles te herhalen. Op 5 maart is alweer de eerste try-out en we hebben nog maar drie weken! Maar in het theater is vaak een gouden regel: het komt altijd net op tijd goed! Shakespeare zal ons wel beschermen!

Wil jij ook zien of het ons uiteindelijk lukt? Check dan de speellijst via: https://www.studio-antigone.nl/voorstellingen/